Vážené kolegyně, vážení kolegové,

naše společnost vznikla 2. února 1925 v Bratislavě a příští rok si tedy budeme připomínat 100. výročí. U jejího zrodu stáli osobnosti jako prof. Chlumský, prof. Tobiášek, doc. Zahradnický, doc. Zahradníček, dr. Bartoš, dr. Frejka, dr. Nebeský a řada dalších. První název byl Československá společnost ortopedická. Od března roku 1926 vydává společnost svůj vlastní Sborník prací za podpory tehdejšího Ministerstva školství a národní osvěty, Ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy a Ministerstva sociální péče a podrobná historie je uvedená v knize Historie československé ortopedie. 

Důvodů, proč se lidé organizovali a organizují, nám historie poskytuje celou řadu. Lidé, pracující ve stejném odvětví se odjakživa spojovali do cechovních společenství, která měla dbát na vysokou úroveň vykonávaného povolání a současně chránit své členy vůči ostatním strukturám společnosti. V tomto kontextu chápu naši historii jako kontinuální profesionální péči o obor a ortopedy. Dovolte mi proto, abych na tomto místě s úctou a pokorou vzdal hold všem, kteří se o náš obor a jeho postavení ve společnosti zasloužili a s velkým osobním nasazením pomáhali utvářet moderní ortopedii v naší zemi. 

Na posledním výboru jsme se jednohlasně shodli v tom, že oslavy 100letého výročí budou probíhat po celý rok 2025 s vyvrcholením na národním kongresu ČSOT 14. 5. – 16. 5. 2025. Na naše výročí ale budeme upozorňovat již na všech nadcházejících sympoziích a kongresech, velké pozornosti se mu dostane na internetových stránkách společnosti i v sociálních médiích. Plánujeme mu také věnovat mimořádné číslo našeho časopisu, čímž vyzývám všechny vedoucí pracovníky, aby si připravili stručnou historii svého pracoviště. To bude vyžadovat energii, čas … i nápaditost. Již na národním kongresu se mi hlásili zájemci, kteří by rádi pomohli s dílčími úkoly, připravili vzpomínkový text či prezentaci, neboť mají unikátní fotografie, dokumenty a vzpomínky. 

Všechny zájemce o spolupráci na přípravě nadcházejícího roku oslav vítám a předem jim za jejich činnost děkuji. V této souvislosti mi dovolte, abych vás informoval o tom, že výbor ČSOT pověřil koordinací „oslavných aktivit“ MUDr. Jiřího Běhounka, sekretáře naší společnosti.

Přeji všem pevné zdraví, hodně spokojenosti a samozřejmě krásný podzim.   

V Olomouci 4.10.2024                                         Prof. MUDr. Jiří Gallo, Ph.D.

                                      Předseda ČSOT